Бабини зъби – Tribulus terrestris

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris или наречена още – бабини зъби и трабузан, е една от типично българските билки. Известна е и като трибузан. Сух екстракт от нея е включен в нашумелия напоследък трибестан.

Богата е на сапонини: фуростанови, стероидни, спиротанови, диосгенин, хлорогенин, гиогенин, хектогенин, кампестерол, β-ситостерол, стигмастерол, харманов тип алкалоиди, флавоноиди като кемпферол, рутин, трибулозид и астрагалин, тлъсто масло и др.

Бабини зъби се среща по каменисти и сухи местности, покрай пътя или в лозята и други земеделски култури като плевел. Билката е топлолюбива. Намират се находища около морето и в Южна България.

Какво лекува?
Благодарение на антимикотичните и антибактериалните си свойства, бабини зъби с успех лекува множество уринарни заболявания. Растението е ефективно даже срещу небезобидни заболявания като гонорея, спомага за отстраняването на камъните в бъбреците и пикочната система, действа и при псориазис.

Сякаш най-голяма популярност бабини зъби добива с прочутите си свойства за повишаване на либидото както при жени, така и при мъже. И при двата пола тя подобрява репродуктивността, повишавайки качеството на сперматозоидите и действайки превантивно срещу развитие на кисти в яйчниците. Прословути са способностите на трибулуса да съдейства за продължителна ерекция у мъжа и да облекчава болезнената менструация у жените.

Главното действие на билката се състои в стимулацията на половата система. Билката бабини зъби провокира организма да произвежда лутеинизиращ хормон, пряко влияещ производството на тестостерон. Увеличените стойности на тестостерона от своя страна пък довеждат до повишаване на растежа на мускулите, силата, удължаването на ерекцията, както и на потентността като цяло. Ефектът при жените е повишаването на естрогена, поради което бабини зъби би могла да се използва за лечение на безплодие, повишаване на либидото и при менструални болки.

Популярната билка има успокояващи свойства върху нервната система – централна и вегетативна, както и локално дразнещо действие, което предизвиква нахлуването на кръв към местата, които се раздразнени. Растението се използва също при възпаление на женските и мъжките полови органи, нередовна и оскъдна менструация при дамите, мигрена, невралгия, чревни и стомашни спазми, както и такива на жлъчните пътища. Помага при коклюш, бронхити и др.

Все още обаче не е съвсем проучен механизмът на действие на трибулуса. Предположението на фармацевтите е, че свойствата на растението се дължат на протодиосцин, съединение, основно преобладаващо в билката бабини зъби. Известно е със благоприятните си въздействия върху кръвообръщението, метаболизма и имунитета.

Най-честият начин на употреба на чудото бабини зъби е под формата на студен извлек. Извлекът се получава от 2 ч. лъжички бабини зъби, накиснати в 250 милилитра студена вода, престояли един ден. След прецеждане течността се пие на глътки за около ден-два.

При холестерол
Популярността на магическото растение се дължи не само на свойствата му на афродизиак. Едно от основните качества, заради които народните лечители го препоръчват, е способността на трибулуса да регулира баланса на мастната обмяна и буквално да унищожава лошия холестерол. Вече повече от 20 години рецептата на народния лечител Борис Николов се прилага с голям успех от хиляди наши сънародници. Неговата билкова отвара въздейства благоприятно върху хипертонията, болките и възпаленията на ставите, шипове, както и подпомага бързото зарастване на рани.

Отварата се приготвя по следния метод – 5 супени лъжици трибулус се варят в един литър вода на тих огън в продължение на един час. Понеже част от течността се изпарява, се долива до 1 л. След 24-часов престой отварата се прецежда с марля, тензух или филтърна хартия, за се предотврати попадането на иглички от билката в готовия извлек.

Течността се държи в хладилник и се консумира по следната схема: първия ден се пият 3 супени лъжици 3 пъти на ден, след храна. Когато стомахът е болен – преди хранене. През втория ден дозата се увеличава на 4 с. л. три пъти на ден, а на третия – 5 лъжици. Продължава да се пие така до свършване на течността. След 10-дневна почивка терапията може да се отново да се приложи. По време пиенето на отварата не бива да се консумира алкохол.

При акне
Акнето има интересна връзка с бабини зъби. От една страна прочистването на организма би могло да спомогне за неговото намаляване и изчистване. От друга страна е напълно възможно терапията с бабини зъби да доведе до акне, което е външна проява на повишените нива на тестостерон в организма. Именно през пубертета, когато в мъжкото тяло бушуват хормони, сред които и тестостерон, се появяват най-често младежките пъпки. Затова добре е паралелно с терапията с бабини зъби да се пие добър мултивитамин.

При артрит
Когато отварата от бабини зъби се съчетае с отвара от корен на глухарче, тази комбинация отлично действа при заболявания като гонартроза, коксартроза, гръбначни проблеми и артрит. Отвара от глухарче се прави като една супена лъжица от корените му се сваряват в 400 мл. вода в продължение на двайсет минути на слаб огън в покрит съд. След 24 часов престойтечността се филтрира и се смесва с отварата от трибулус. Съхранява се в хладилника.

За бъбреци  При цистит
В китайската медицина и аюрведа растението трибулус терестис успешно се прилага при болести на отделителната система, каквито са болезненото уриниране, камъните в бъбреците и циститът.
Диуретичните и антисептични характеристики, които билката бабини зъби притежава, биха могли да редуцират възможността възпаления на пикочната система. Точно това диуретично действие и тониращият ефект помагат при камъните в бъбреците.

Рецептата при камъни в бъбреците е следната – от надземната част на растението се прави чай като една супена лъжица от него се залива с 400 милилитра вряща вода. След 5-6 часа киснене чаят се изпива в рамките на един ден.

При високо кръвно
Запарката от бабини зъби успешно регулира и високото кръвно налягане. Изследване, проучващо ефекта на растението бабини зъби върху кръвното налягане при хората, доказва, че консумацията на 3 грама на ден от билката би могла да редуцира и нормализира хипертонията само в рамките на седмица, като до един месец налягането продължава да бъде намалено с около 10 процента.

При гастрит
Важно е да се отбележи, че всякакви чайове, настройки и отвари от трибулус терестис не бива да се консумират при коремни възпалителни процеси и при остър гастрит.

При дискова херния (дископатия)
Според лечителя Борис Николов бабини зъби може да лекува дискова херния. Рецептата му отново включва глухарче в състава си. За лечението на дископатия се прави отвара с глухарче и бабини зъби.

За жлъчка
Според запознати билката трибулус терестис въздейства благоприятно върху жлъчката и по-конкретно върху камъните в нея. Ключовото в случая е способността на растението да разтваря холестериновите камъни. Лечението се комбинира с лека диета. Бабини зъби помага и при спазми на жлъчните пътища.

За щитовидна жлеза
Трибулус терестис по естествен път повишава и регулира нивата на хормоните на щитовидната жлеза, което способства за намаляването на мазнините в тялото.

При хемороиди
Стръковете от бабини зъби отлично повлияват хемороидите. Именно заради подобен проблем популярният лечител от народа Борис Николов открива качествата на билката.

За прочистване на черен дроб
Растението бабини зъби и настойката, приготвяна от него, се употребяват от векове. В Китай билката широко се прилагала срещу бъбречни заболявания и чернодробни заболявания. Помага и при чернодробни възпаления. При проблеми с черния дроб се пие настойката или чаят.

При диабет. За отслабване
Изследвания върху плъхове, при които е прилагана билката бабини зъби, доказват способността на трибулус да забавя увеличаването на нивото на захарта в кръвта след като е консумирана сукроза или глюкоза. Тези свойства правят билката предпочитан лек при диабетици.

Заради способността си да регулира нивото на глюкоза в кръвта, бабини зъби подпомага и регулирането на телесното тегло. Билката е отличен помощник при всеки режим, целта на който е намаляването на допълнителните килограми.

Чаят от бабини зъби може да предотврати внезапното спадане на нивото на кръвна глюкоза непосредствено след хранене, което е основна причина за чувството на слабост и огладняването малко по-късно. Употребата на чая няколко пъти на ден премахва чувството на вълчи глад.
За отслабващия ефект на билката причина има и в свойството й да регулира триглицеридите и лошия холестерол.

При псориазис
Билката бабини зъби успешно се справя с имунни разстройства, каквито са кожните алергични състояния, екземата и псориазисът. При псориазис извлек от трибулус се прилага външно, а може да се пие и вътрешно за общо укрепване на организма.

При миома
Миомата е новообразувание на мускулатурата на матката, което е доброкачествено. Най-често засегнатите жени са тези във фертилна възраст. Точната причина за развитието на миома не е съвсем изяснена. В доста от случаите се налага оперативна намеса.

При лечението на миома бабини зъби участва в един огромен билков коктейл. Рецептата е следната:
Седем ореха, добре счукани се смесват с 3 с.л. овес, 2 с.л. корени от цикория (ситно нарязани) и 2 с.л. корени от магданоз, също нарязани ситно. Сместа ври в 3 л. вода в продължение на 20 минути.

Добавят се по 2 с. л. от следните билки – исландски лишей, градински афион, сапуниче, овчарски босилек, бабина душица, корени от троскот, бабиче, шишарки от хмел, борови връхчета, лопен, тамянче, стръкове от полски хвощ (ситно нарязани), бабин косъм, безсмъртниче, бял имел, белонога, розмарин, бабино грозде, тлъстига, чувен, мащерка, бабун, беладона, овча опашка и разбира се – бабини зъби.

В продължение на месец се приема 1 с. л. от тази отвара всяка сутрин преди закуската. След 5-дневна почивка терапията с коктейла от билки се повтаря.

Странични ефекти
В определени случаи пиенето на билката бабини зъби би могло да доведе до стомашни смущения. В такъв случай може да се наложи тя да се приема с храна. Омазняването на кожата е друг страничен ефект от консумацията на билката. То би могло да се получи най-често при младежи.

Противопоказания. Пие ли се алкохол?
Трибулус терестис не се препоръчва, когато налице са възпаления на стомашно-чревния тракт, както и при бъбречни възпаления. Причината се крие в силно дразнещото действие на билката, което би могло да вложи протичането на болестта, изостряйки симптоматиката му.

Бременни жени и кърмачките също трябва да избягват бабините зъби. При мъже с уголемяване на простатата билката не се пие.

Дозировката и начинът на прием трябва стриктно да се спазват, понеже билката е доста силна. Алкохолът е противопоказен при прием на бабини зъби, най-малкото защото ще неутрализира положителното действие на билката.